Tuesday, 17 January 2012

Assalamualaikum ols.......


tik tok.....tik tok...
jam berdetik.... waktu pagi sudah mahu ke tengah hari.....

sambil melepaskan penat mengangkat barang kedai tadi..
ain mahu mencoret sikit tentang kesedihan....

dah berapa hari ain tak menconteng..
sibuk sedikit ... selamat la blog ain ni tak bersawang ....
berhabuk sikit aje....

terdetik hati..... dalam ain menyambut kepuasan kegembiraan ...
terselit kesedihan hati ini.... ada sekeping hati dalam kesedihan....

tak kala ain mahu menagis bersama seorang teman tersayang bila mendengar khabaran buruk itu....
sungguh jiwa wanitanya rapuh.... hanya ada imannya mampu menguatkan hatinya....

ya! kita masih berada dilantasan yang benar...
masih lagi menggunakan apa yang ditinggalkan oleh Nabi kita....

kelu lidah ain mendengar tangisan itu....
Luahan itu membuat ain terkejut...
ada hati seseorang telah terluka...
hati nya yang kering menjadi basah tiba-tiba.....

menagisi sesuatu yang hilang
sesuatu dimana sekeping hati yang selalu inginkannya...
dibibirnya meniti perkataan REDHA....
adakah hatinya turut menyatakan yang sama.....
kerna adakalanya apa yang dikatakan oleh hati tidak selari dengan akal.....


Teman......

pohon lah petunjuk darinya....
dari kesedihan dan keperitan hati yang engkau hadapi...
ada tersirat sesuatu hikmah yang ingin Allah s.w.t ingin berikan kepadamu....
berdoalah padanya.... moga kau mendapat hidayahnya.....

Teman......
kepahitan memang sukar untuk ditelan....
tapi kita perlu lakukan kerna kepahitan itu segala ubat untuk kesakitan itu....
sesuatu yang perlu dipelajari bukan sahaja dari madu tapi juga hempedu.....

Teman.....
berdiri lah kamu....
dilandasanNya...
berdoalah.....
ubatlah hati mu dengan nyanyian zikir dan alunan al-quran...
hatimu akan tenang bak air sungai yang bersih mengalir kepantai.....
menuju ketempat yang luas dimana .....
pengembaraan hidup kamu masih jauh dan luas....
jangan kerana sedikit kelukaan hati nafsu mu.....
kamu tewas.....
kerna kamu akan terus mengharungi kedukaan yang lagi besar di luar sana....

Teman .....
ingat angka umur mu baru mencecah 2 belum lagi 3,4,5,6 dah penghujung hayat mu.....
ingat teman...... hidup mu masih jauh.....
kamu masih perlu mengejar apa yang ibu dan ayah kamu mahukan.....
kotakan janji mu padanya....
agar hati mu kembali puas....

Teman ..
ini sekadar coretan ku untuk dikongsi dengan mu
agar hati kamu kembali tenang...
dan ia juga peringatan untuk diriku.....
benar teman!!.... bukan mudah untuk berada ditempat mu...
jika aku berada ditempat mu...aku juga akan menangis kecewa....
tapi aku harap dengan ada zikir-zikir penenang hati....
mampu mentabahkan hatiku untuk meneruskan hari-hari yang akan datang....

sampai disini sahaja coretan ku....
buat teman-teman ku yang ku cayang!!!!!

wassalam

Saturday, 7 January 2012

Asslamualaikum.....

yes today is batter than yesterday...
hope tomorrow is batter than today ya....

citer apa ya ain nak kongsi....???

mungkin hari ni ain nak kongsi pengalaman ain berniaga masa
kanak-kanak dulu...
citer ni masa ain darja 3 la rasanya....

Dulu arwah nenek ada kebung buah tau...
so bila musim buah... mesti ada musim petai...
so banyak buah rambutan & petai yang dihatar ke rumah ain...
Keluarga ain bukan orang senang la...
biasa je ... ayah ain kerja tukang rumah... mak pula buat kuih...

Bila buah rambutan banyak... petai banyak...
kami ikat segugus rambutan tu sama banyak... macam tu juga petai tau....
bila semua siap...
ain dengan adik ain tak silap... dah lupa la kadang-kadang dengan kawan...
masukkan petai dalam raga basikal ain yang warna biru...
basikal tu akak ain punya tapi dah diwariskan kepada ain...hihihi...

so ... kayuh basikal seluruh kampung Sokor nak jual petai tu....
pergi setiap rumah kat kampung....
setiap rumah ain cakap..."Makcik nak petai seringgit jer..."
sewaktu tu almost la kat kampung tu beli petai tu...
hehehehe... petai nenek ain tu great A+ tau... memang elok...

bila dah habis jual ain balik rumah la...
macam tu la kerja ain masa kanak-kanak dulu....

Masa sekolah rendah ain tak jual petai tau....
Ain jual kuih mak ....
ada juga jual kerepek... ala kerepek ubi pedas tu...
mak ain buat.... kat sebelah rumah ada mak tanam sikit ubi kayu...
bila ubi tu dah berisi... mak buat kerepek la...

ummm... ain jual kat sekolah rendah 30 sen satu peket kecik tu....
ain bawak banyak tau ... dalam bag sekolah ain...
tapi ain dapat duit sikit jer....
kawan-kawan yang beli tu ada yang tak bayar...
ish..... ain kena tipu...
bila balik rumah mak marah.....

tapi ain tak putus asa.... ain tolong mak jual kuih kat sekolah....
ain jual kuih sardin ... tu kuih yang paling laris... lepas tu kuih chakuih...
ain masuk dalam plastik....
ain bawak sebab kawan ain yang pesan ...
ye la masa sekolah ain jarang beli kuih kat sekolah ...
ain selalu bawa kuih mak....
jadi kawan-kawan satu kelas dah tau mak ain ni jual kuih....
bila ain jual kuih ain dah tak kena tipu....
kawan-kawan ain bayar la...
ain ni bukan budak pintar pun duduk kelas no 4 ...
langsung tak pandai....

nak tau ain jual kuih sampai ain sekolah menengah....
hehehehe.... tak sangka la... ain boleh jual kuih tu....

Dulu mak selalu cakap nak beli baju kena beli dengan duit sediri...
wah... susahnya... tapi mak ada jugak beli... tapi ain kena simpan duit la....
masa ain darjah 3 ain bangun pagi tolong mak gulakan donat dan hantar kuih kat kedai depan rumah ain...
kerja tu ain buat sampai darjah 6...
ain dapat upah dalam 2 atau 5 ringgit seminggu... ok la kan....
sampai tingkatan 1 ain dah ambil alih kerja abang ain bahagian goreng kuih...
nak tau adik beradik ain start dari abang long aka abang Mie sampai adik nadia...
9 orang semuanya tolong mak buat kuih....
semua diturunkan kepada adik-adik sampai la yang bongsu....
ok back my story....

ain tolong mak goreng kuih sampai ain masuk UITM machang kelantan....
masa ain exam SPM ain tak tinggal langsung pun...
habis buku teks sejarah ... sains ain kena minyak goreng kuih....
setiap minggu ain dapat la upah 10 ringgit... tu dah kira boleh beli sehelai baju T-shirt kat pasar pagi...
kelakar pulak rasanya.... tapi semua tu bebaloi berkat tolong mak ...
ain dapat 5A dalam SPM....
Lawak sangat mana tidaknya...
setiap kali exam dari tingkatan 1 sampai tingkatan 5 ain tak pernah dapat A pun ....
so..... suprise la bila dapat 5A tau.... masa PMR pun A tak da B pun ada sebijik je...
tu semua berkat ain tolong mak dan bukan sebab ain ni pandai... tak pandai pun...
rezeki Allah.... kalau DIA kata ada maka ada la....

bila ain sambung Ijazah kat Shah Alam ain dah tak tolong mak...
sebab jauh...
Masa di UITM machang dulu boleh tolong mak sebab setiap minggu balik...

dah hampir tiga tahun ain tak tolong mak...semua tu berlalu... ain dah tak tolong mak buat kuih dah...
sekarang adik bongsu ain tolong mak pula....
ain tolong mak jual mee sup pula....
ain tak sampai hati tengok mak kerja berat,,,,
mak dah tua.... dah tak larat nak berdiri lama-lama....
kaki dia dah cepat sakit....
tak pe selagi anak no 7 dia ada ... ain akan bantu dia.....
agaknyer ain ni dah warisi sikap mak yang suka berniaga kot....
dulu ain selalu cakap dekat kawan ain tak suka berniaga...tapi tanpa ain sedar...
ain dah mula berniaga masa umur 9 tahun... sampai la umur 24 tahun....

dah penat menaip ni..... t ain sambung lagi....
citer yang boleh dikongsi... ya.....

Hope my life is always in the right path ....

wassalam....

Friday, 6 January 2012

Assalamualaikum...

malam dah datang kejab lagi pagi nak menjelma ye...
jumaat dah nak bertukar sabtu ...
owh..... kira punya kira cepat masa berlalu...
kalau buat kerja sambil lewa ...
ain rasa banyak yang kita akan terlapas kan...???

baru je rasa umur tu belasan tahun tapi sekarang dah masuk puluhan...
waaaa..... tuanyer bunyi.... hikhik...
angka 1 bila bertukar 2 menunjukkan kita semakin dewasa dan akan makin tua....

hari tua akan datang juga macam mana pun ....
prepared je diri kita kan...

tadi masa duk jual-jual tu...
kak mah tanya

kak mah " ain umur dah berapa"
ain"ummm 23 kak mah dah tua... jab dah 24....alamak lupa dah masuk 24 la..."

kami gelak... ada orang lupa umur sendiri....
ain terfikir cepatnya ain rasa.... ain dah makin meninggkat dewasa...

hala tuju hidup ain pun tak nampak lagi...
umm adakah ain ni seorang yang terlalu berfikir???
rasanya la.... otak ni nak berjalan je... ada je nak fikir dari yang baik sampai yang burukkk.....

hitung punya hitung banyak yang ain terlepas...
kadang-kadang ain plan nak jadi macam ni... tapi yang jadinyer lain...
ain harapkan macam tu tapi jadinyer macam ni....
susah....

ain tak nak menjadi seorang yang gagal merancang....
tapi tu lah....
kita rancang Tuhan menentukan ....
tak boleh kita pertikaikan panjang-panjang...
redha je la... terima seadanya....
mungkin Allah s.w.t ada merancang yang lebih baik untuk kita kan...

ada masa kita kena rajin pikir "out of the box"
kalau pikir dalam kotak je... sempit la tak berkembang pun....
macam kata maher zain la...
open ur eye, ur heart and ur mind... mcm tu la tidak silap ain...
kalau tak kena tu ...ada kot sipi-sipi nyer....
so .......
sama-sama kita fikirkan yang terbaik untuk kita k...

soon..... hope my future be so shining...

ok la setakat ini sahaja coloteh pemikiran ain....
nanti sambung lain kali...

Wassalam .... DairyHaty






Thursday, 5 January 2012






Assalamualaikum .....

ari ain agak busy la...
kejab lagi nak pegi niaga...

so semalam ain baru bukak kedai kan....
ok la semalam dapat la sikit...
ada juga yang beli mee sup ...
semua tu pelanggan tetap mak ain la...

umm ....
ain nak citer sikit pengalamman ain niaga semalam...
agak slow sikit sbb baru lagi...

tapi bila kita bukak kedai ni byk citer yang kite dengar...
dari segi education sampai la politik...
mesti la ain dengar orang bercakap dalam kedai ain...
kedai ain ni... mcm warung la.... ada orang makan & minum ka situ...


ok back to the story mory la....
this is an about education la...
have someone ask my nephew about her PMR result la kat kedai semalam....
my nephew jwb dia dapat 6A ..
so dia ckp anak dia dpt 4A without studies...
ok la kan....
So dia cakap la pasal anak jiran depan rumah ain ni...
fuhh... dapat 7A...
masaalahnya bukan ain nak citer pasal berapa banyak budak2 ni dapat A...
ain nak ckp ttg penwaris kepintaran mak bapak ....
anak jiran ain pandai2 budaknya...
masa kecik dulu nakalnyer diaorang ni... hanya ALLAH s.w.t yang tahu....
tapi ada yang cakap kepintaran itu diwarisi mereka dari mak n ayah diaorang...

jadi ain yang tak berapa hebat pandai ni....
adakah ayah n mak ain x pintar????
uuummmm.... that so hard to find the answer right????

Ain rasa mak n ayah ain orang yang paling bijak dalam mendidik anak-anak dia....
9 orang semuanye betul2 jadi orang tau....
bukan semua perempuan tp 5 lelaki n 4 perempuan...
is not easy to didik anak yang seramai ni....
ada lagi yang ramai kan....


Ala.... ain tak tau apa yang ain dah discuss ni....
ain nak cpt ni...
ak
daaaa...
wassalam.... DairyHaty...





Wednesday, 4 January 2012

Assalamualaikum..... DairyHaty

ummm...
hari ni ain dah start bukak kedai...
nak tau kedai apa?
bukan kedai essesories, bukan kedai hardware atau kedai mas ke apa tapi kedai makan...
hihihihihi... ain tolong mak bukak kedai sup...

Sambil2 tunggu nak balik KL ni ain nak cari duit sikit...
bukak kedai ni... bahan semua mak ain yang sedia...
ain cume tolong bungkus dan tolong jual sahaja...
haaa... senang kan kerja...
kan ain cakap tahun ni ain nak hardworking sikit...
so nak rajin la ni... this is just beginning la...

jab lagi nak pergi...
hai ain pun x tau hari hasilnya ok ke x...
dah lama mak ain stop jual2 kat depan tu...
harap2 today ok la ya dengan izin Allah s.w.t....
Rezeki semua datang dari Dia kita usaha je kan...kan...kan
yela baru nak start balik kan...
kena sabar la....

Hope today is batter than yesterday

Wassalam...


salam Tahun Baru.....


dah lama ain x jeguk blog ni...
dah bersawang dah...
patut la rezeki susah nak masuk ye dak???

semperna tahu baru ni....
ain harap sangat ain murah rezeki...
ye la .. nak cari kerja.. harap2 dapat kerja yang elok...
ain nak baiki diri ain....
ain nak dekat dengan Allah s.w.t takut pula kalau terasa jauh...
moga ain sentiasa berada di landasan yang benar sepanjang perjalanan ain di dunia yang Fana ni..
Ain harap tahun ni berjalan dengan lancar...
tahun ni....
ain nak buat yang terbaik dari tahun yang sebelum ni....
banyak yang pahit dari manis....

Ain nak ubah cara hidup ain...
ain x mo jadi macam dulu...


1. ain x mo jd penakut....
2. ain nak improve keyakinan diri ain...
3. Nak lebih rajin dari dulu..
(Dulu ain x cukup rajin kot sbb tu rezeki x banyak)
4. Prepare diri ain nak Face future ain yang x diduga..
5. Ain nak gali banyak Ilmu
(Tapi bukan dengan belajar kat U tapi melalui sekeliling ain ni)

Walcome 2012....

Harap menjadi tahun yang mengubah hidup seseorang yang bernama NORAIN BT ZAKARIA
dengan izin Allah s.w.t ain harap ain mampu mengubah segala kelemahan ain...


~~tak Lupa ain dah ubah background blog terchinta ni...
blog ni akan jadi DairyHaty ain sekarang....
biar la dia menjadi coretan kebeautifulLife ain...
walaupun hidup ain tidak terlalu indah...
ain cuba indahkannya....
dengan pelbagai rasa ...
pahit, manis, masam, masin
dan macam-macam rasa lah~~


Wassalam DairyHaty