Sunday, 31 July 2011

Sedey

Assalamualaikum......

Today....ain sedih sangat...ari ni ari ahad kan?? padahal esok dah nak puasa (sepatutnya ain kn happy but kes sedey ni x da kena mengena dgn bulan puasa tau tapi .....benda lain)

Abg ipar ain yang duk kat pineng da balik...so ain dapat jalan la ari ni....
mula2 tu happy sangat2 sbb tiba2 nak g jln2 kat melaka... nak tau x sbb apa? (sbb buah hati ain duk kat melaka) dah 1 tahun x jumpe...masing duk jauh...tapi skrang ain duk kl pun dia x datang... dia asyik busy jer.... ummm xpe la ain dah lali dah...rasa mcm dah biasa sbb dah 4 thn mcm tu.....

Suasana bertukar jadi sedey bila masa otw nak pegi melaka ain anta msg ckp nak dtg melaka n nak jmpe dia tapi..... x berbalas... sedih x? mesti sedey kan.... pastu ain call byk kali mcm dah x leh nak kira tapi x berangkat sampai masuk voicemail.... hati ain terguris kot....tapi still cool dpn akak n abg ipar tu.... diaorg tanya ain jawap dia tido ...yela smlm ain call dia outing balik lwat ...selalu kalau mcm tu....kalau ain call mmg x angkat la....SABAU JE LA....

Bila dah sampai melaka ain siap naik menara taming sari lagi.... dia x bg feedback pun ain x tau dia pegi mana..(entah2 dia date dgn org len? takut yer...mintak2 jgn...)

Ain call lg x dapat jugak...sampai la ain balik kl ....Sedey x leh nak cakap....kecik ati.... Ain nak jumpe dia sbb.......(x leh ckp la...)

Masa otw nak balik damansara ain dapat msg dari dia....dia tanya ain ada kat ne ....dengan perasaan mrah, benci,kecik ati,seday dan mcm2 lagi.... ain bls msg dia ...ain cakap ain dah duk kl dah...
pas tu dia cakap dia lupa bwk phone dia pegi anta nenek dia umah nenek sedara dia sbb nenek sedara dia sakit..... ain balas ain benci dia.... lps tu dia senyap...dia mmg mcm tu.....

Knp la...tggl phone tu.. ain dah ckp anngap je phone tu ain so jgn la tinggal.... Sakit ati tahap jiban ...
dan ain masih sakit hati tak tau nape agaknye sbb ain betoi2 kecik ati....
"Sabau la AIN"

dah habis......

Anyway... esok puasa kan? kepada yang muslim SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN k..... selamat berpuasa....

Friday, 29 July 2011

Bulan Islam yang Unik.....

Bila bulan Ramadhan makin menghampiri... rasa tak sabar sangat...
Bulan ramadhan banyak keberkatannya....
Kata orang barakahnya lain sangat daripada hari biasa...
Tu sebab dibulan puasa kita jadi biasa kalau x makan kan...
Tapi kalau bukan bulan ramadhan kita rasa lapar semacam je kan...
So.....
Hargailah bulan yang penuh keberkatan ini....

Wednesday, 27 July 2011

Jadi bibik.......

Assalamualaikum.....

Bila semua dah selesai...tugasan tertumpu kat rumah akak ..."org lain balik duk kampung  tapi mu ni pelik duk KL plak" (ayat si weena melody) ....pagi2 bangun mengadap tv tengok citer korea kat astro one ...pastu masak tuk makan pagi plak...makan apa yang ada...ummm ingat nak buat cokodok la.....ok gak kan....hehehe makan sorang la...(sapa nak mai sini...x mo ajak2 ayam nak ajak2 lembu baru nampak bersungguh kan????hahahah)

Bersih rumah ...tengah hari turun beli lauk..(Ummm nak beli apa hah...ikan, udang, sotong atau ayam ?????) pening jugak macam ni kan....
Petang karang masak tuk bos (Si ibu mengandung jg baby tu.....) mcm biasa masak apa yang patut dan apa yang tahu jew...ok..

Bila duduk je kejew sekarang ni ....makan ,tengok tv...mcm mana la bulan puasa nanti...minggu depan kan???? ingat prepared kan diri kalian ya...... 

Ain x mo jadi gemok sangat....nanti baju raya x muat...hehehe...
So bila dah bosan ain blogwalking &  ain nak buat tugas mengapdate blog ain yang dah start bersarang ni..... heheheh...

Okey cau cin cau lu...... 

Tuesday, 26 July 2011

Pengalaman interview yang paling teruk & MULA TAMAN BUAH ANGGUR

ELLO.....

Lega rasanya semua dah lepas....ari tu ain wat latihan praktikal ....dah tamat dah latihan tu.... pas tu kena buat report ...dah buat dah ..siap anta dah pun... (Waaaaaa.....lega rasanya....)
Tapi sekarang ain buat bisness taman anggur kat rumah kakak ain tapi sayang anggurnya x berbuah ....hehehehe sapa boleh tolong saya suruh anggur ni berbuah...?

Ain Nak citer pengalaman ain pergi interview semalam positionnya telemarketing executive ..... disebabkan ain x tau nak pergi ke bangunan phileo damansara ..bos kat situ suruh staff dia datang ambik....rupa-rupanya staff dia tu duk kat flora damansara blok H sama dengan ain.... so ain siap la tepat kul 7.30 sbb staff dia tu yang bernama Sa ckap kul 7.30 nak turun..interview ain start kul 9.... TAPI dia siap tepat kul 8.15...(mmg nak mati budak ni.. kalau ain jadi bos dia dah lama ain buang x da disiplin....).

So bila dah jumpa ain follow la dia ain ingatkan dia bwak keta tapi naik teksi nga bas kot.... Kat blog H x da texsi naik sbb tinggi sgat.... so kena turun ke blog A...spanjang ain stay dgn akak ain ni la first time ain jalan kaki dari blog H sampai blog A tau.... 8.30 baru dapt texi so kena pegi kat OUright wing nak ambil bas plak...ambil masa 1 jam nak sampai kat sana dalam pukul 9.45 ain sampai kat phileo damansara n direct terus interview...masa interview ain x sempat nak citer apa2 pun... bos tu yang citer banyak pasal servises tu panjang lebar n dia cakap adakah ain boleh berkerja weeken so terkezut la ain....ain cakap x bleh ain buat bisness nag akak weeken (tipu jew sbb ain x suke kejew weeken ) so dia kata x pe la...interview habis kat sini...(Waaa...bodoh betoi rasanya kalau ain tau keja ni x elok ain x datang interview ni tau dah la ikut staff dia ain lambat interview ..sengal la...) Ok tadi masa nak datang kat Phileo ni ambil masa 1 jam setengah kan... tapi bila ain balik naik texi x sampai 15 minit pun kuang ajar tol la budak tu...menyesal ain ikot dia...teruk tau ... 

Nak tau tak kerja tu pasal apa?? meh sin dekat2 rapat 2 k....

Ain ingat kerja promot product melalui telephone  rupenya lain plak...ada ke patut keja tu...mcm layan custemer melalui phone...dengar luahan perasaan diaorang  yang bukan berkaitan ttg produk tapi ain kena layan diorang mcm kawan kena bergayut panjang2 ....
service ni lebih kurang mcm facebook la tapi dia melalui phone...dah la custemer dia bangladesh, india n cina....x mo ain nanti apa yang diaorang ajak bercakap...terkena yang bukan2 eeeeee X Mo LA..... dah la kena kerja weeken ..ain nak releks la weken ...kerja 7 jari dalam seminngu gaji ciput jew....NO NO NO....

Bukan ain nak memilih kejew tapi tengok je la cara kerja tu lain semacam jew.... dari ain keja kat situ ain rela keja part time kat kedai photostat kat bawah blok ni tau.... menghadap mesin jew ...
mmg ain suka layan custemer ain suka bercakap ...ain suke kejew custemer services tapi kalau keja nak kongsi masalah peribadi on phone tu bukan bidang ain... kalau berkaitan dengan  produk ke boleh la bab promotion mmg ain terrow..... sekarang ni ain rasa banyak plak keje yang mengarut2 ni...bila ain bgtau mak n ayah ain...diaorang cakap x yah la kalau keja nak layang masalah peribadi orang berejam2 nanti lain jadinya plak...
woh...ni la interview yang paling teruk yang ain rasakan tau......

ain nak cau lu...otey cau cin cau lu.......

Tuesday, 5 July 2011

Thank You.......So much ...

Salam + Hai Hai Bye Bye....

Hari ni ain nak tanya kalian ada lihat perbezaan tak kat blog ain???? hmmmmm
Mesti la nampak kan?
Hehehe tu ha nampak tak...tuuuu.. header baru....ain tak tau header tu besar tp x besar sangat la kan, kecik pun x berapa kecik kan? (medium la tu....hehehe ye kew..)
Yang tu Kalian nilai sendiri aja (dailek indon)...kecik ke besar ke and ape2 kew.... yang fist ain nak wish THANK YO SO MUCH to my frenz ni nama dia Wan Nur 'Afifah...ha... dia la yang create benda tu...
Memang dia berusaha sesungguh- sungguhnya dia buat...
Tapi thank a lot la tu you wan...hehehehehe ...(saya suka sesangat- sangat...)
Dia ni sanggup mengorbankan kerjanya demi buat header ni....(Memang terbaik la...)
Pada mulanya dia saja2 je buat tapi bila ain tengok ain cakap kat dia  ain nak n dia pun buat la...(begitu la ceritanya ).

Header yang ada ais cream tu ain tukar letak gambar  buku la plak...
Ada azam baru la ni...hehehehe
kebetulan dgn hari baru bagi ain....(hari apa ek???) ehem3 hari apa?
Biar la rahsia...(ain pakai ayat Cik Siti sikit...hik2)  apa ingat Cik siti je tau berahsia ain pun tau jugak..


okey la...da tak da ape2 nak kongsi ni....
Ain nak lompat kuar ni... Cau Cin Cau...

Daaa.... toink....toink......

Monday, 4 July 2011

Bila ada yang mahu nak jadi seorang penulis

Salam + hiey hiey...


Hai apa ain nak tulis hari ni agaknye la.....
Ain tengah pikir ni.... apa ye..... (ummmm ain tengah pikir sambil memandang kawan2 ain yang tengah buat hal masing2....)

ok ain dah dapat dah.....
(dengan lajunya ain menaip pasal ni....)

ain dah install dah software swif tu...ok je kot  ain dah buat dah sikit..hik3... saja jew nak try....kawan ain tolom ain buat nama dia wan (kpd...wan kalau wan baca ni mesti wan senyum....hehehehe) tgh2 buat dan .....
ain dah mula pening...sebenarnya ain dah x de mood nak nak buat benda tu...so ain merayap ke bilik rahsia kawan ain....ain tgk diaorang tgh relex so ain pun masuk n joint sekali....bila kawan ain yang bernama ain jugak mintak tolom macam mana nak lawakan dia punya blog... ain pun tolom la ain muhd buat blog...(Ni tengah tolom ni...heheheh) ok dah cantik dah...ain tolom setakat ain mampu je sbb ain x tau sangat nak make up blog ni.... okey la tu kan....

Bila dah siap tolong kawan ain yang bernama ain... ain duduk bersandar di diding satu bilik dan memulakan keja bblog ain in ruang ni....

Nak jadi penulis ....mampukah ain ????

Ain ada satu perasaan la (kawan2 nak tau tak ape??? hmmmmm) hik3 sebenaunya ain .... nak buat sebuah novel n menulis carpen tapi.... ain takut tidak kesampaian .... 
Ain tak nak jadi hangat-hangat taik ayam ...
ain tak nak mengeluh ...ain x nak gagal ....
Ain nak cube  sbb ini yang ain nak sejak ain berumur 15 tahun lagi...(waaaa....da lama rupanya kalau mcm tu) knp ain x mampu siapkan lagi...(ada sapa2 boleh tolom ckp? sape dia?)  hah.... 
Ain rasa ain kena percayakan diri ain.....
Bila ain pikir balik...susah tau rupanya nak jadi seorang penulis... TAPI...

"Ain rasa tiada benda yang senang ...kadang2 yang susah itu yang membuatkan hati kita puas bila kita mampu lakukan betol tak????"
Ain rasa ain kena banyakan memotivasikan diri ain ni tuk terus berjaya....

 Pada pendapat ain la....
Memotivasikan diri tu adalah cara kita nilai diri kita kan...
Kita nilai balik apa yang dah kita buat adakah ia salah atau betul...
Bila kita rasa salah kita kena betul kan balik apa yang dah kita buat...
Kalau betoi kita kena mengajar diri kita supaya bersyukur...kerana Allah s.w.t selalu melindungi kita dari melakukan kesalahan....
Motivasi ni akan membuatkan kita selalu berfikiran positif dan menguatkan semangat kita...

Sekarang ain harap ain dapar buat yang terbaik tuk diri ain ...(walaupun tak sebaik orang lain)...ain x kesah org lain tu sbb tu usaha dia...yang penting ain buat sebaik baiknya walaupun ia tak sempurna sbb tiada yang sempurna melainkan DIA..(Allah s.w.t)

Ok la sebelum ain makin merepek entah apa2 baik ain cau dulu.....
Daaaa....Cau Cin Cau...Yi Ha......
Ain lompat keluar dulu....Bye2....




Sunday, 3 July 2011

Bila LP dah nak habis~~~~~~

Salam  + hi hi bye bye....

Mukaddimahnye bermula bila ......
ain dah nak habis LP....wah... manyaknya keje kena settle ni...
adus2 apa patut dibuat... apa???? dan apa?????(jgn tanya la.....buat keja la ain.... nak buat apa lagi...)

jom citer apa masalah hari ni...sesi bermula....deng deng..

Mcm ni keja group ain kena buat video untuk koleksi kelantan di Perpustakaan awam kelantan ni...
tapi.....bila masa dah suntuk jiwa ain jadi kacau (bukan kacau sbb masalah cinta tapi kejew la...ehem3)...ain jadi takut...(ain rasa bukan ain sorang jew tapi kekawan ain pum sama la.....)
ain buat bahagian pelancongan manyak kejo wooo.....gambo pun manyak juga lo.... hehehehehe

ain x pandai pakai adobe photoshop... setakat nak exjust gmbr jdi terang gelap tu boleh la....tapi kalau nak gabung ain x terrow la.... Sekarang ni...
Kawan ain tengah buat guna swif  (benda tu berat tak? eleng2 sbb x tau...)...tapi ain pakai netbook jew...berat la nati ain nyer netbook + dengan tidak kepandaian ain guna software tu..... (Sedey ni sume ain x tau ....ain ni teruk now la..sob2....)
Macam mana ni....ain tension ...pastu ain bukak blog ain tulis entry ni...ain nak relex tapi berapa lama ain nak relex ....(ain jgn lama2 tau...INGAT)

Ain rasa macam ni la...ummmmm kena buat slow2 ni....jgn la duk main2 cik ain oik....hehehehehe (ada y tolom ingatkan tu....)
Ain n kekawan ada masa 2 minggu je nak siapkan ....harap kwn2 y baca entry ni doakan ain n geng dapat siapkan dgn segera.....(Doa tau....hik2 ain x paksa le....ckp jer...)

Sekarang ain nak cau cin cau lu.....yi ha....

hey hey bye bye....k....
toink-toink....nak lompat kuar dah ni.....

hik3 main la....